Всім доброго вечора. 1.123ВЕб, брак аверса. Поки відома в 1 екземплярі з даним браком. Видима сходинка. Як варіант виникнення, недостатнє заповнення штемпеля сплавом. У кого є даний різновид, перегляньте на наявність подібного браку. З повагою, Юрій.
09-11-2025, 17:04 (Цей пост був останній раз змінений: 09-11-2025, 17:11 користувачем(ем) Rusnak.)
(09-11-2025, 12:35)4Ton Написав(ла): Доброго дня! Підкажіть будь ласка з чого Ви взяли, що це саме брак?
З повагою
Доброго дня. Монета з додатковими фото показувалась andru33. З його слів, причина виникнення даної сходинки можлива в результаті нерівномірної товщини заготовки і як наслідок неповного заповнення металом штемпеля аверсу.
Особисто сам думав, що це зім'яття. Тому і було питання до andru33. Краще надам фото розгорнутої відповіді.
(09-11-2025, 18:39)4Ton Написав(ла): Дякую Вам за відповідь.
Наскільки я зрозумів вірно, то цей брак пан Андрій не виокремлював в новий різновид, вірно?
З повагою
Так, якщо знайдеться друга подібна, думаю, щось зміниться. Або треба буде більш точно з'ясувати причину виникнення. З повагою, Юрій.
12-11-2025, 23:14 (Цей пост був останній раз змінений: 13-11-2025, 21:43 користувачем(ем) andru33.)
Мої вітання!
Найімовірнішим поясненням даного браку є слабкий удар (брак карбування). Тобто, при зупинці преса, відбулося кілька інерційних ударів. Удари слабшали, відповідно сплав не повністю заповнював заглибини штемпеля.
Прикріпляю фото схожого браку - аверса 2.2 (ревер ВБб). Монета з колекції Юрія Деліка. Сплав не повністю заповнив штемпель.
Брак індивідуальний, не тиражний, на відміну від браків штемпеля.